فلسفه چهارم در باب حجاب و پوشش، شباهت زيادي به فلسفه قبلي يعني استثمار زن دارد اما از جنبه ي ديگري داراي تفاوت است و آن اينکه استثمار زن در بحث قبلي از جهت اقتصادي بود اما در اين بحث از حيث اخلاقي لحاظ شده است. علت حجاب زن را عده اي حس خود پرستي و حسادت مرد، نسبت به ديگر مردان دانسته اند که آن باعث شده است تا زن خود را با پوشش از ديگران مصون و دور نگه دارند.
به عقيده ي اين دسته؛ مذهب نيز با اينکه با خود خواهي ها و خود پرستي ها در همه ي زمينه ها مبارزه کرده اند اما برعکس در اين مورد بر حسادت مرد صحه گذاشته است و ان را مقبول فرض کرده و در اين راستا به وضع قانون پرداخته است. برتراند راسل مي گويد:« بشر توانسته است تا حدي در مورد مال و ثروت بر خودخواهي و بخل غالب گردد ولي در مورد زن نتوانسته است بر اين خودخواهي تسلط پيدا کند. » از نظر راسل "غيرت" صفت ممدوحي نيست و ريشه آن نوعي بخل و امساک است.
مفهوم سخن راسل اين است که اگر بذل و بخشش در مورد ثروت خوب است، در مورد زن نيز خوب است. چرا بخل و حسادت در مورد مال نکوهيده است ولي در مورد زن ستوده است؟ چرا اطعام دادن و بذل و بخشش مالي از لحاظ اخلاق اقتصادي مورد تمجيد و ستايش است ولي همين بذل و بخشش و گذشت در اخلاق جنسي مذموم؟!
به عقيده ي اين دسته، اين تفاوت علت معقولي ندارد و اخلاق نتوانسته است در مورد امور جنسي بر خودخواهي و تسلط جويي بشر غلبه کند. بلکه برعکس تسليم خود پرستي مرد شده و صفت "غيرت" را از طرف مرد و "پوشش" را از طرف زن پسنديده دانسته است.
بطور خلاصه: غيرت مرد = حجاب زن
بررسي اين عامل از نظر اسلام:
اولين چيزي که بايد آنرا بررسي کنيم فرق بين غيرت و حسادت است، اينکه آيا غيرت همان حسادت است که تنها تغيير اسم داده است؟ و در آخر اينکه آيا ريشه پوشش و حجاب اسلامي، احترام به حس غيرت مرد ايت و يا جهات ديگري منظور است؟
تفاوت غيرت با حسادت:
در نظر اسلام، حسادت و غيرت دو صفت کاملا مغاير با يکديگر هستند و هرکدام ريشه اي جداگانه دارند. حسادت ريشه در خودخواهي دارد و از غرايز و احساسات شخصي است ولي غيرت يک حس اجتماعي و نوعي است و بر عکس حسادت فايده اش متوجه ديگران است تا خود شخص.
غيرت در واقع نوعي محافظت است که خداوند براي مشخص بودن و مختلط نشدن نسل ها در وجود بشر قرار داده است. غيرت يراي خفظ نسب در نل هاي آينده و جلوگيري از عوارض و مشکلاتي است که اختلاط مياه بوجود خواهد آورد.اين احساس مانند احساس علاقه به فرزند است . بشر تنها بخاطر علاقه است که اقدام به توليد مثل و داشتن فرزند مي کند وگرنه با وجود درد و رنج و هزينه اي که داشتن فرزند براي پدر و مادرش دارد، نسل بشر منقرض مي شد. اگر حس غيرت نبود، رابطه ي پدر-فرزندي بعد از گذشت مدتي منقطع مي شد و اين قطع رابطه زندگي اجتماعي و جايگاه خانواده را دچار تزلزل مي کرد.
پيشنهاد اينکه انسان بعنوان مبارزه با خودخواهي، غيرت را کنار بگذارد مثل اين است که بخواهيم حس علاقه به فرزند، حس ترحم و نوع دوستي و ... را ريشه کن کند. اما از آنجا که انتساب فرزند به مادر هميشه قابليت اثبات دارد و از امور واضح است، از اين جهت حس غيرت فقط در مردان است و در برخي از موارد حسي آميخته از غيرت و حسادت است، ولي اين هميشه در زنان حس حسادت است و در احاديث نيز به همين نکته اشاره شده است؛ قال علي عليه السلام : غَيْرَةُ الْمَرْأَةِ كُفْرٌ وَغْيْرَةُ الرَّجُلِ إيمَانٌ.(1) غيرت زن كفر است، و غيرت مرد ايمان.
اما جواب سوال دوم و اينکه حجاب و پوشش در اسلام بخاطر احترام گذاشتن به حس غيرت مرد هست يا نه!
بدون شک اسلام همان فلسفه اي كه در حس غيرت هست يعني حفاظت پاكي نسل و عدم اختلاط انساب را منظور نظر دارد (2) . ولي علت حجاب اسلامي منحصر به اين نيست و در پست هاي آينده توضيح خواهيم داد.
يا علي
======================================
1 - 2-نهج البلاغه ،حکمت 124
2- برگرفته از کتاب "مسئله حجاب" ، استاد شهيد مطهري (با اندکي تلخيص و تصرف)
احکام حجاب و عفاف
برچسبها: خانم, مرد, زن, حجاب, مومن, قرآن وحجاب , زینت, اسلام وحجاب, فلسفه حجاب, پیامبراسلام, مسئله حجاب, مسئله حجاب شهید مطهری, شهیدمطهری, مطهری, بررسی حجاب در اسلام, دختر, پسر, تهاجم فرهنگی, مانتو, مانتوآستین کوتاه, غرب, آمریکا, حجاب مرد, حجاب زن, ,